Samenwerken: van en met elkaar leren
Geschreven door juf Noa
Samenwerken doen we allemaal, elke dag. In de klas, op het schoolplein, thuis. Maar écht samenwerken? Dat is niet zo simpel als het lijkt. Het betekent niet alleen naast elkaar zitten en dezelfde opdracht maken. Samenwerken is luisteren, overleggen en rekening houden met elkaar. Je leert niet alleen zelf iets, maar helpt ook een ander groeien.
Omdat we deze vaardigheden belangrijk vinden, besteden we hier op school veel aandacht aan. In de klas werken we met coöperatieve werkvormen en maatjesopdrachten, zodat kinderen samen leren nadenken en problemen oplossen. Maar samenwerken stopt niet bij de klasdeur. Ook schoolbreed helpen leerlingen uit verschillende groepen elkaar. In de bovenbouw begeleiden leerlingen uit groep 8 kinderen uit groep 5 bij het lezen en leerlingen uit groep 5 en 6 lezen prentenboeken met de kleuters.
Voor de kleuters is het spannend en leuk om met een ‘grote’ leerling een boek te lezen. En de oudere leerlingen leren dat voorlezen méér is dan alleen woorden uitspreken. Hoe houd je het verhaal boeiend? En welke vragen stel je om de kleuters mee te laten denken?
Maar samenwerken gebeurt niet alleen op deze geplande momenten. Het is iets wat de hele dag door terugkomt. Samen een spel spelen op het schoolplein, een klasgenoot helpen met opruimen of overleggen bij een groepsopdracht. Gaat dat altijd goed? Nee, niet altijd. Soms is er onenigheid, gaat de samenwerking stroef of loopt een plan anders dan gedacht. Maar juist daar leren we van. Hoe lossen we het op? Wat doen we de volgende keer anders? Zo groeien we in samenwerken!